U skladu sa prirodom

Kako živeti u skladu sa prirodnim zakonima?

Živeti u skladu sa prirodnim zakonima podrazumeva poštovanje, prihvatanje uticaja i kretanja koji postoje u prirodi. Da bi organizam očuvao svoju ravnotežu neophodno je živeti odgovarajućim ritmom,  pratiti prirodna kretanja.

Jedan od osnovnih prirodnih zakona jeste poštovanje dana i noći.

Najzdravije je probuditi se rano ujutru, nešto pre svitanja, sa zahvalnošću i srećom što smo dobili još jedan dan života. Nakon ustajanja, dobro je umiti se hladnom vodom. Jutarnje fizičke vežbe treba da su svakodnevne. Dobre su kako bi se telo opustilo, jer se ukrutilo nakon celonoćnog mirovanja.

Ujutru je um odmoran i miran, a telo je napeto, zategnuto i traži fizičku vežbu.

Uveče je telo opušteno, gipko i elastično nakon celodnevnih aktivnosti, dok je um umoran i prija mu tihovanje.

Idealno je da se ruča oko podne, kada je Sunce najviše na nebu, jer se tada najjače luče svi sokovi u telu,  varenje i prihvatanje hrane je najbolje.
Do zalaska Sunca treba završiti sve zamarajuće i teške aktivnosti , polako usporavati i smirivati organizam.

Poslednji obrok treba da je pre zalaska Sunca, da bude lagan i da ne opterećije organe za varenje.

Na spavanje je dobro ići oko 22h, nakon što se um odmorio i opustio kroz tihovanje ili smirivanje u prijatnom ambijenu sa svećama i opuštajućom muzikom. Lagana šetnja, bez zastajkivanja i razgovora, je takođe poželjna, jer se na taj način osveži telo, um smiri u potpunosti, što pruža uslove za dobar i miran san.

Noć je poželjno provesti u krevetu, spavajući. Higijena spavanja podrazumeva da se noći na krevetima od prirodnih materijala, najbolje drveta, koji imaju ravnu, tvrdu podlogu. Dušek bi trebao biti čvrst i ne previše ugibljiv, kako bi kičma i celo telo imali odgvarajuću potporu. Idealno je da je dušek od vune, prirodne i ekološke, jer ona sa svojim osobinama najviše odgovara mišićima u ljudskom telu, dok tvrda drvena daska odgovara kostima. Krevetnina treba da je od prirodnih materijala vune, lana, svile,pamuka, kako se telo ne bi uparavalo i pregrevalo u toku sna.

Za detaljnije informacije o ekološkoj  vuni i higijeni spavanja možete pogledati na situ www.runozig.com

Živeći u skladu sa prirodom, poštujući njen ritam, smenu dana i noći, pružate vašem organizmu uslove u kojima može sam da se obnavlja, leči „rane“, podmlađuje se.

Treba znati da se jedino sami i možemo isceliti. Samo naša sopstvena energija, može da nas istinski leči. Pomoć  stiže u vidu leka, ali lek samo podseća  organizam na zaboravljene programe i funkcije samoisceljivanja sa kojima se rađamo. Uzroci koji dovode  do zaborava o programu samoisceljivanja mogu biti razni:  stres, trauma, hemijska intoksikacija, zračenje, vakcinacija…

Što je organizam mlađi, lakše podnosi nepravilnosti života, životna energija je jaka i može bolje da kompenzuje  nepoštovanje prirodnih zakona. Višegodišnje nepoštovanje ovih prirodnih zakonitosti, neminovno dovodi organizam u neravnotežu, koja se prvo očituje na mentalnom i emotivnom nivou, a ako potraje, poremećaj se očituje i na fizičkom nivou u vidu organske bolesti.

S toga je savet da se živi u skladu sa prirodnim zakonima, kako bismo olakšali nešem organizmu u procesu samoisceljivanja. Takav stil života omogućava očuvanje i obnavljanje zdravlja, mentalnog, emotivnog, fizičkog. Stvaraju se uslovi za dug, zdrav, uravnotežen život u kojem ste u harmoniji sa samim sobom, kao i sa svom svojom okolinom. Tada možete da se razvijate kao ljudsko biće, da stičete znanje i mudrost, da se kreativno ispoljavate i sa višom svesnošću pomažete svemu oko sebe da se unapredi i uzdigne.