U Februarskom izdanju „Homeopathy for Everyone“ objavljen je opis leka Morphinum iz materija medike: „Spritual Journey – Morphinum“ Dr Mirjane Živanov

U Februarskom izdanju „Homeopathy for Everyone“ objavljen je opis leka Morphinum iz materija medike: „Spritual Journey – Morphinum“ Dr Mirjane Živanov, koji možete na srpskom pročitati u nastavku:

Duhovno putovanje kroz

Materia Medica-u:

MORPHINUM

Dr Mirjana Živanov

U drevnom pantheonu grčkih bogova postojao je jedan koji je vladao nad svetom snova i obamrlosti – Morfej. Bio je božanstvo velike misterije, često prikazivan kao zgodan mladić sa krilima na leđima, a njegovo telo bilo je ukrašeno neprestano menjajućim svetlucavim bojama, koje su odražavale promenljive nijanse snova samih.

Morfejev domen bio je svet snova, gde je mogao oblikovati stvarnost prema svojim hirovima, preplićući nade, strahove i želje smrtnika u složene tapiserije uma. Njegova moć bila je bez premca, i njegovo prisustvo osećalo se kod svih koji bi zatvorili oči i utonuli u svet sna.

Morpheus

No, postojala je i tamna strana Morfeja, jer je bio duboko povezan sa supstancom koja je imala moć da očara, ali i zarobi – morfijum. Morfijum, poznat smrtnicima kao opijum, dobijao se iz mlečnog soka cveta maka. Njegovi efekti bili su legendarni, izazivajući duboko i sanjivo euforično stanje, slično vizijama koje je sam Morfej tkao u umovima onih koji su spavali.

Veza između Morfeja i morfijuma bila je duboka, jer se govorilo da je cvet maka bio dar samog boga čovečanstvu. Legenda je pričala da je Morfej, u svojoj dobronamernosti, darovao svetu mak kako bi smrtnicima pružio utočište od iskušenja i nevolja njihovih budnih života. Na taj način, nadao se da će im pružiti pogled na očaravajući svet snova nad kojim je vladao.

Ali, kao i sve stvari velike moći, morfijum je imao svoje opasnosti. Mogao je privući smrtnike u svet zavisnosti, gde su snovi i stvarnost postajali mutna magla opsesije. Morfijum, sa svojom opojnom privlačnošću, imao je potencijal da zavede one koji su tražili utehu u njegovom zagrljaju, baš kao što je Morfej mogao zavesti umove sanjara.

Priča o Morfeju i morfijumu bila je priča o dvojnosti, odraz delikatne ravnoteže između snova i stvarnosti, uživanja i boli. Smrtnici bi tražili zagrljaj maka kako bi pobegli od svojih problema, da bi zavirili u vizije samog Morfeja. Ali u svom traganju za tim večnim rajem, rizikovali su da izgube sebe u tamnoj strani Morfejeve moći.

Kako su vekovi prolazili, legenda o Morfeju i morfijumu je opstajala. Mak, sa svojim veselim crvenim laticama i mlečnim sokom, nastavio je da bude simbol lepote i opasnosti. Morfej, bog snova, bdio je nad snovima smrtnika sa mešavinom dobronamernosti i opreza, znajući da je granica između čarobnog sveta snova i surove stvarnosti tanka.

U osobi čiji je duševni lek – Similimum Morphinum, ima mnogo toga od Morfeja.

Osnovna ideja leka Morphinum – njegov Kod prema Matrix metodi je:

EKSTAZA/EUFORIJA – MELANHOLIJA

Svaka odluka i misao Morphinum osobe, utiče na stalnu interakciju između parova suprotnosti: EKSTAZA/EUFORIJA sa jedne strane i MELANHOLIJA sa druge. Ova emocionalna i mentalna stanja duboko su usađena u psihu pojedinaca, oblikujući njihove percepcije, izbore i celokupan svetonazor.

Osećanje MELANHOLIJE je kompleksno i u Repertorijumu ga opisuju sledeće rubrike iz Mind sekcije: depression; despair; sadness; morose; lamenting; indifference – apathy; dullness. Osećanje EKSTAZA/EUFORIJA se u rubrikama može povezati sa Mind – cheerful i Mind – excitable.

Morfinum će biti u polaritetu EKSTAZA/EUFORIJA kada je u društvu, ali kao centar društva, car slavlja, koji magnetski privlači i vezuje za sebe mlade ljude. On to radi dobronamerno, sa osećajem i na nenametljiv način.

Kada je sam, ulazi u svoj drugi polaritet MELANHOLIJU. Ta MELANHOLIJA je osećanje da nema nade da će biti bolje, gde možeš samo da prihvatiš situaciju, jer izlaza nema – sam kraj puta. Zato je to lek koji označava stanje starijih ljudi, kao i stanja koja prethode samoj smrti.

Na pitanje jednom Morphinum pacijentu: “Kako se spava?”, oduševio se i odgovorio:“Dobra tema! (a Morfej je bog sna!) Bolje nego u Nemackoj, ovde sam sa njom(Morph), pa zato!(ne voli kada je sam)” 

Mnogi lekovi ne vole da budu sami, ali kod Morphinum-a je to posebno naglašeno. Morphinum decu jako rastužuje kada ih roditelji ostavljaju same kod kuće, i godinama to ne mogu da im oproste.

Osećaju se napušteno, kao deca bez roditelja, pa pomažu i okupljaju drugu decu, a kasnije mlade, u sličnim situacijama. Spremni su da pomognu na svaki način, i time stvaraju krug vernih prijatelja.

Dakle, okuplja i vodi mlade ljude. Zato može biti u ulozi nastavnika koja je, u skladu sa ličnom karmom. Česta je i uloga pevača, koji pleni svojim nežnim glasom i u koga se zaljubljuju ponajviše devojčice i devojke.

Znaci, Morphinum dete je veoma popularno u drustvu: ”Deca su se super ponašala prema meni. Čitavu školu imam lepo sećanje, ničeg ružnog ne mogu da se setim.”

Centar za decu sa invaliditetom, ili poremećajima razvoja, bila bi još jedna sfera Morphinuma u kojoj se prepliće MELANHOLIJA, stanje bez nade za potpuno izlečenje, sa EUFORIJOM okupljanja i druženja dece.

Morphinum će pomoći u životnim, bezizlaznim situacijama, npr. novčano pomoći u nečijoj teškoj materijalnoj situaciji.

Morph se koristio kao anestetik za operacije, a danas se koristi kao palijativni lek kod terminalnih stadijuma kancer pacijenata.

Primetili smo da pacijenti, kojima je Simillimum Morphinum, imaju povišen prag bola, a poznato je kako se Mofijum koristi za smanjivanje jakih bolova. Opioidna kriza u Americi, pre petnaestak godina bila je izazvana lekovima za bolove na bazi polusintetskog morfijuma Oxycodon-a, koji su doveli do epidemije bolesti zavisnosti. Na kraju su glavni protagonisti završili u zatvoru, a blizu 10 miliona Amerikanaca postali su neka vrsta morfinskih zavisnika. Ovde vidimo vezu sa lekom Crotalus horridus čiji je Kod ZAROBLJENO – SLOBODNO, gde su se pacijenti privremeno OSLOBODILI bola, ali ostali ZAROBLJENI u zavisnosti, a doktori i prodavci završili ZAROBLJENI u zatvoru.

Kada nekome umre dete, roditelj ulazi u stanje MELANHOLIJE, jer je to nepovratno stanje, stanje Morphinuma. Nasuprot ovome je EKSTATICKA sreća dece u igri.

Još jedna situacija koja uvodi Morphinum osobu u Melanholiju je kada iz razočaranja ulazi u tugu. Tako je jedan pacijent rekao: “Kada sam imao tridest godina bio sam kod doktora i rekao mi je da je problem što imam 30 godina, a nemam porodicu, ženu. Osećaj kao da nisam uspeo, to je bio ogroman pritisak. Osećaj da sam neuspešan! (ne ispunjava očekivanja) Razočaran u sebe i tužan.”

Dr: “Kada si razočaran kako se osećaš?”, priznao je: “Budem malo i LJUT(Caust)!”

Obično je to nervozna osoba koja se dobro prilagodjava…“Nervira me saobracaj, nepostovanje prirode, ali prilagodjavam se(Morph)!”

Morphinum je lek za teska stanja koja dugo traju, za one koji se dugo muce…

I sam kaze: “Na poslu, ako su neki termini koje ne mogu ispoštovati, pogotovo za nešto na šta nemam ličnog uticaja, onda me to muči (Morph).”

“Nervira me kada sporo rade u firmi. Muce me(Morph), a nema rezultata(Morph)!”

Naglasena je ideja dugog izdrzavanja teskih stanja…

“Ja mogu sve da izdrzim(Morph), nema sta ja ne mogu izdrzati(Morph)…”

“Ne bih zeleoda to sve brzo propadne(Morph, nego voli sporo propadanje). Radimo tek 4 godine. Volim svoj posao….”

Ključne reči i Predkodi leka Morphinum

Kao što je zrno maka malo i crno, nalik na rupicu (Morph), pa su i promene takvog izgleda često vezane za Morphinum. Na primer, običaj bušenja (Morph) ušiju ženskim bebama i malim devojčicama za stavljanje minđuša, imalo je za cilj da ih učini lepšim i privlačnijim da budu prihvaćene (Morph) od dečaka, ali i da ih obeleži (Morph),.

Dakle, u ovom primeru je rupica na uhu Morphinum, tema prihvatanjai obeležavanja, dok bi minđuša bila Lotus, tema prepuštanja neminovnosti. Lotus stanje sledi iza stanja Morphinum.

Kod teških bolesti koje dugo traju i ne može da se umre, lekpomognedase prihvati situacija ukojoj nema nazad ida duša napusti telo. Olakšava muke samrtnika. Pomaže tranziciju duše. Lek transformacije 🙏🏻.

Ima temu broja 1 ili broja 10, simbolišući početak i kraj, povezuje Sefirote Malkut i Keter, odnosno  čakre Muladharu i Sahasraru.

Morphinum se daje iglom, kroz malu rupicu na koži. Tako da je rupica jedna od ključnih reči za Morphinum.

Može se uporediti i sa čigrom, koja se vrti sa lakoćom.

Morphinum je osoba koja je razlicita od drugih, na neki nacin odudara, problematican slucaj…

“Moja žena je fenomenalna. Sa mnom će biti više problema (Morph), ha ha…”

Morfej se prikazuje sa krilom na mestu uha, nalik na ogromno uho – a Morphinum odlikuje izuzetna osetljivost na buku, posebno na zvuk udara escajga o tanjire.

Prvi Predkod Morphinum-a je Arsenicum album, sa Kodom OPTEREĆENO-RASTEREĆENO, jer Morphinum jako puno razmišlja(Ars) o svemu, što ga OPTEREĆUJE. Razmišljanja su vezana za duhovna pitanja, religioznost, tako da ga vremenom duboka razmišljanja mogu uvesti u MELANHOLIJU, jedan od njegova dva osnovna polariteta. Ovde jasno vidimo kako Predkod leka otvara vrata ka Kodu, odnosno kako Predkod uvodi u jedan od polariteta u Kodu leka.

“Ja sam osoba sam koja voli da je svepo propisu, a to mi non-stop(Ars) stvara pritisak(Morph).”

“Lako se probudim, a tesko zaspim. Prvi ulazak u san(Ars), dok se organizam malo smiri…A posle, ako usred noci odem u wc, lako ponovo zaspim.”

U ovim primerima jasno se vidi koliko Predkod leka ima veliki uticaj na osobu.

Drugi Predkod Morphinum-a je Formica rufa, sa Kodom SIGURNO – NESIGURNO. Tako je jedan od Morphinum pacijenata rekao: “Bas sam razmišljao(Ars), SIGURNO (Formica rufa) je bolje da smo i zena i ja na terapiji kod istog homeopate”. U ovoj rečenici vidimo kako proziva keyword svog pretkoda Arsenicum album, i jedan polaritet iz Koda drugog pretkoda Formica rufa.

Ključne reči:

Rastanak(Borx)

Rupica, tackica (Carc)
Prihvatanje (Phos-ac)

Pritisak(Ferr)
Nema nazad (Opijum)
Igla (Sil, Kali- p)
Rotacija
Broj 1
Broj 10
Osetljivost na zvuke (Theridion)
Razmišlja (Arsenicum album)
Religioznost (Aurum- m)

Lepota, privlačnost (Mandragora)
Voda (Lotus)

Primer za Keyword rastanak:” A kako si se tada osecao? Tezak trenutak…(Poceo da place(Morph) involuntary tears)Izvinite…Imao sam dobar odnos sa babom I dedom…(Vidimo tema rastanka)…Zasto moram(Carc) napustiti(Morph) nesto sto VOLIM(Phos-ac) i ići u nešto što ne znam, niti znam jezik, ni ništa. Gde se desila ta greška(Morh, Carc) …Dete da ne gubi godinu, odmah su me upisali u prvi razred bez da idem u predškolsko, teško je bilo razumeti zašto moram(Carc) napustiti voljene osobe(Morph) i otici negde gde ne znam nikoga. Detetu sa šest godina ne može se objasniti šta je to rat!”

Primer za Keyword pritisak: “Pre 5-6 godina imao sam previsok pritisak(Morph), privremeno je skočio, isao sam na hitnu I smirio se tada. Došao sam bio sa treninga i osetio da mi je toplo I da srce lupa(Morph), I onda sam izmerio pritisak, 200 sa 120. Otišao u hitnu I ispravilo se, ali od tada imam stalno blago povišen pritisak. Izbegao sam alopatske lekove, a u porodici svi imaju povišen pritisak na nervnoj bazi.”

Primer za Keyword tackice/rupica: “Na pitanje: “Šta želite da bude bolje?” Kaze: “Narod greši(Morph, Carc) kada misli da postoji neki glavni razlog –svesu to neke tačkice(Morph) koje zajednoimaju taj rezultat(Morph, Aur).” Ovde vidimo kako sam pacijent proziva ideju tackice…”

Primer za Keyword broja 1:” Ja sam vlasnik firme(Morph, br.1) I hocu(Phos-ac) da za klijente bude to svedobro.”

Odnosi sa drugim lekovima:

Predkod: Arsenicum album (kretanje, restless)

Predkod: Formica rufa

Komplementarni lek: Kali-ars ( krvarenje iz creva)

Sličan lek: Aurum muriaticum

Morphinum I Aurum muriaticum imaju zajednicku temu religioznosti, vole alkohol i kafanu, da su u centru pažnje, da ih svi slušaju, ali je Morphinum mnogo nežniji i manje nametljiv. Za diferencijalnu dijagnozu treba obratiti pažnju, da je Morphinum zimogrozljiv, a Aurum topao; Morphinum je osetljiv na buku, a Aurum je bučan; Aurum-u je bolje od jela, ima dobar apetit, a Morphinum-u gore od jela I nema apetit.

“Sigurno ona može bolje od mene(Morph, Aur) ha ha…”

“Imao sam sreće sa učiteljima. Kod mene lično najveći problem je što ja sam sebi pravim prevelika očekivanja (Morph, Aurum), koja ne mogu da ispunim (Morph).

“Kao u sportu želim da budem među prvima (Morph, Aur).”

“Nama je svima bitna SIGURNOST(Form) u današnje vreme. Da se ima novca, brines o svemu (Morph, Aur).”

“Budem ljut ne sebe zašto nemam to materijalno – auto od 100000 e, stan od 800000e, a znam da lično za mene – nije mi to toliko bitno. Mogu da budem srećan sa time što imam, ali očekivanja… (Morph, Aur)

Oba leka imaju temu samoubistva, Aurum iz svoje TUGE, a Morfinum iz svoje MELANHOLIJE, što možemo videte i iz sledećih rubrika u Repertorijumu:

Mind sadness – suicidal disposition with

Mind suicidal disposition, sadness from

These remedies are prone to suicide by hanging.

Lekovi koji slede:

Lotus: Morphinum je isušen kao od vatre (mak je crven kao vatra), a Lotus daje vodu (beli cvet koji pluta na vodi).

Crotalus horridus: “No, postojala je i tamna strana Morfeja, jer bio je duboko povezan sa supstancom koja je imala moć da i očara i zarobi.”, a Crotalus Horridus-u je KOD: ZAROBLJENO – SLOBODNO.”

Causticum : “Kada si razočaran kako se osećaš?” “Budem malo i LJUT(Caust)!”

“Budem LJUT(Caust) ne sebe zašto nemam to materijalno – auto od 100000 e, stan od 800000e, a znam da lično za mene nije mi to toliko bitno.”

Mercurius corrosivus : “Mogu puno da popijem! Kod mene u porodici su svi pili, i otac, I deda, I padeda…Poznati su bili u kafanama!”

Mandragora: Morphinum je sklon suicidu vešanjem, i postoji narodno verovanje da su Mandragore rasle ispod vešala gde su ljudi bili obešeni.

U Family Circle terapiji primetili smo da ovi lekovi imaju afinitet jedan prema drugom.

Na primer, kada se naša pacijentkinja Mandragora oporavila, dovela je samo jednog pacijenta – svoju nećaku, Morphinum, u našu ordinaciju, jer joj je bila najdraža od cele porodice. Drugi pacijent Morphinum mogao je da ima seks samo s devojkom Mandragorom još od adolescencije, zbog problema sa potencijom, i kasnije su se venčali.

Morphinum kao karmički lek:

Vrtoglavica i na najmanji pokret, Morphinum-u je tema rotaciono kretanje

Leči od navike i zavisnosti

Restlessness, anksioznost, nesanica

Uzasan strah od zubara

Ubod igle pokreće strah od smrti : “Bio sam često bolestan, u tom periodu bilo je puno vađenja krvi…(Morph)!

Bol, grčevi, groznica, jeza (Opium, Stram)

Vakcine

Kod opadanja kose nakon vakcine

Nakon strujnog udara, udara groma

Posle opekotina

Kod fraktura kostiju

Vadjenje krvi, pri vađenju krvi pada u nesvest

Pada u nesvet i od menstruacije – opet vezano za krv, a mak je crven kao krv

Infarkt miokarda

Dijareje do krvi, povraćanje

Tema potencije: “Ponašanje prema ženi I svemu moraš (Carc) biti uspešan (Morph, Aur). Od tada imam problem sa erekcijom, mora(Carc) uspeti(Morph), ne sme, da ne!”

Kod malignih bolesti, u terapiji bola, kod prihvatnja neminovnosti da je kraj, rastanka

Modaliteti leka:

Jako zimigrzozljiv

Poboljsava: toplota, leto; društvo i slavlje

Pogorsava:  hladnoća, zima; buka; samoća; hrana

Fizički nivo ispoljavanja

Afinitet leka:

Abdominalna aorta

Srce – palpitacije

Creva – krvarenje, peristaltika, ileus

Stomak – povraćanje

Oči – sužene zenice, povećana osetljivost na svetlost

Sluh – pojačana osetljivost na buku

Bubna opna – ruptura (rupica)

Glava – glavobolja, toplota u glavi

Kosa – opadanje

Koža – promene u vidu crne tacke, ulkusa, koje dugo traju bez upalnog procesa, uključujući metastaze

Ekstremiteti – povrede i gubitak

Generals:

Osecaj obamrlosti, iscrpljenosti, umora, depresije.

Prognoza:

Nakon leka ocekuje se povećanje apetita, jer Morphinum je obično mršava osoba koja slabo jede, manje nervoze, bolje raspoloženje, iskazivanje ljubavi prema partneru, manja osetljivost na buku, bolja komunikacija sa okolinom, manje razmišljanja , skidanje crnih naočara , svetlost istine, vidi svet drugim ocima, isključuje ljude koji su ga iscrpljivali, jer pre leka nije mogao nikome da kaže “ne”.

Oslobođenje kroz integraciju Suština leka Morphinum predstavlja kraj, ali i početak novog, svetlijeg, slobodnijeg. Morphinum može pomoći da se to doživi kao EKSTAZA, umesto tuge i bola… Morphinum u svoj svojoj toplini, nežnosti i milostivosti, pruža duši lek, lek za rastanak, u vidu EKSTATIČKOG osećanja gde su u toplim suzama TUGA i EUFORIJA Jedno.

Na kraju, Morfej je služio kao podsetnik da snovi, poput morfijuma, mogu biti izvor inspiracije i opasnosti. Na svakom pojedincu je da pažljivo korača u svetu snova, da traži lepotu i mudrost koje Morfej nudi, a da se pritom ne izgubi u zavodljivoj privlačnosti zavisnosti. Priča o Morfeju i morfijumu je večna i beskrajna, svedočanstvo o trajnoj moći snova i neophodnoj ravnoteži u životima svih bića.